Med v kuchyni – recepty s vůni medu                                         home

březen 2006 009                     Medové nápoje

 

 

 

Filipínský plátek

 

500 g vepřové kýty a olej na opečení.

marináda:

1/2dl sojové omáčky,1/2 dl tekutého medu, 2 lžíce cukru

 rozdrcený stroužek česneku a 1/2 lžičky zázvoru

Maso nakrájíme na plátky a po obou stranách potřeme marinádou.

Složíme do misky a necháme na chladném místě 6-8 hod odležet.

Opékáme na pánvi s olejem a potíráme zbylou marinádou.

Podáváme s rýží.

 

Výborný perník                                                                                                                      Medové máslo

 

30 dkg květového medu, lžíce kakaa, 1vejce – vše utřeme                                                   20 dkg čerstvého másla, 30dkg tekutého medu.

Přidáváme :                                                                                                                          Máslo utřeme a za stálého míchání přidáváme med.

60 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva,1 prášek do perníku,                                   Když se med s máslem spojí,dáme ho  do skleněné

1 sklenička oleje,1/4 l mléka, nasekané ořechy.Hotové těsto vlijeme                                   nebo porcelánové misky a uchováváme v chladu.

na vymaštěný, moukou vysypaný plech.                                                                            Takto uchovávané máslo vydrží dlouho, nezhořkne,

Pečeme asi 20 min                                                                                                                protože ho med konzervuje. Je to výborná pomazánka

Hotový perník potřeme čokoládou a posypeme strouhaným kokosem.                              hlavně pro děti.

 

 

                                                                                                                                              

Pečené kuřecí paličky s čerstvými fíky v medu a jasmínovou rýží - 4 porce

 

12 kuřecích paliček, 100 g másla, 16 čerstvých fíků, 150 ml medu
300 ml kuřecího vývaru (může být i z kostky), 1 citrón
snítka čerstvého tymiánu, 50 g sezamového semínka, sůl, bílý pepř

rýže
300 g jasmínové rýže, 50 ml olivového oleje, 1 grep, 1 citrón
3 cm čerstvého zázvoru, snítka koriandru, sůl, bílý pepř

1. Kuřecí paličky očistíme a vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, posypeme sezamovým semínkem, tymiánem a poklademe na čtvrtky rozkrájenými fíky a plátky másla.
2. Ve vývaru rozpustíme med a ochutíme citrónovou šťávou. Tímto rozvarem přelijeme paličky, které zapečeme 10 minut na 200°C, poté           dopékáme 30 minut na 180°C.
3. Důkladně propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě doměkka (cca 15 minut). Poměr: jeden díl rýže, jeden a půl dílu vody.
Z citrónů a grepů vykrájíme filety (okrájíme kůru, potom nožem vykrajujeme čisté plátky citrusové dužiny, zbytek nevyhazujeme), zázvor oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
4. Na olivovém oleji orestujeme citrusy a zázvor, přidáme rýži, promícháme a krátce prohřejeme. Dochutíme šťávou z citrusových skeletů, solí,pepřem a čerstvým, jemně sekaným koriandrem.

 

Medovník z hrnečku

1 hrnek silné instantní kávy (300 ml), 1 hrnek medu, 3 vejce
1 hrnek hnědého cukru, 5 lžic oleje, 3 hrnky hladké mouky
1 lžička jedlé sody, 1 lžička skořice, ¼ lžičky mletého hřebíčku
¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky mletého zázvoru
1 hrnek vlašských ořechů, 1 hrnek rozinek
3 lžíce kandované citrónové nebo pomerančové kůry

1. Na pánvi rozehřejeme v určeném množství kávy med a cukr, necháme přejít varem a odstavíme.
2. V míse rozšleháme vejce a za stálého šlehání přiléváme olej. Postupně přidáme i mouku smíchanou s jedlou sodou, kávový rozvar, koření, ořechy, rozinky a kandovanou kůru.
3. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy (menší vyšší pekáček), pečeme asi 45 minut. Podáváme až druhý den.

 

Turecký med

3 bílky, 180 g moučkového cukru, 100 g medu, 120 g kešú oříšků
kůra z jednoho pomeranče a citrónu, pár kapek pomerančové i citrónové šťávy
lístečky z jedné větvičky tymiánu

Med zahřejeme ve vodní lázni.
Z bílků, cukru, sekaných lístků tymiánu, kůry a pár citrusových kapiček vyšleháme sníh, do něhož pomalu vmícháme teplý med, přimícháme kešú oříšky, nalijeme do misek,

necháme zchladnout, poté v lednici důkladně vychladit a podáváme jako velmi, velmi sladkou tečku za dnešním menu.

 

Medové nápoje jsou osvěžující a mají lahodnou chuť.

 

 

 

Medová voda.

Dobře promícháme 1 litru vody, 2 lžíce medu a šťávu z jednoho citronu nebo pomeranče.

Nápoj podáváme buď vychlazený, nebo teplý (nepoužíváme horkou vodu)

 

 

Medvědí mléko

0,5cl medu, 2 dl mléka, 0,4cl rumu. Do silnostěnné sklenice vložíme med, zalijeme ho vroucím mlékem

a poté dodáme“to hlavní“- rum. Nápoj horalů ohřeje a zasytí.

Když vynecháme rum, je nápoj vhodný pro děti, zvláště při prochladnutí.

 

 

Posilující nápoj

Krátce svaříme sklenici mléka s 2 dkg čerstvého droždi. Směs necháme trochu ochladit, podle chuti

osladíme medem a ihned pijeme.

 

 

Jahodový koktejl.

1 litru mléka, 2 lžíce tekutého medu, asi 10 dkg jahod a 2 lžíce tlučeného ledu mixujeme asi 1 minutu

a ihned podáváme.

 

 

Teplý medový koktejl.

v 1 litru horkého mléka rozpustíme 6 dkg medu, přidáme 1/20 litru koňaku.

Chvíli mixujeme a ihned podáváme.
 


Vaječný medový likér.

Svaří se 3 litru mléka s luskem vanilky. Po varu se v mléce rozpustí 40 dkg tekutého medu, pak se

postupně vmíchá 6 žloutků a šlehá se, až směs vychladne. Nakonec se vmíchá 1 l čistého lihu

nebo 0,4 l rumu nebo koňaku.

 

 

Jablkový nápoj.

Do mixéru dáme šťávu z citronu, špetku skořice, 3 větší rozkrájená jablka, 2 lžíce medu, trochu

sodovky a chvíli mixujeme. Přidáme zbytek sodovky, promixujeme a podáváme.
 


Studené malcaomedem..

1 l mléka, 5 dkg malcaa, 1 žloutek, 3 lžičky medu. Do mixeru vlijeme mléko, přidáme tekutý med,

žloutek a Macao a mixujeme asi 2 minuty.

 

 

 

                                                                                                                                                                                             Úvodní stránka