img001     

                        MED                                                                                

img001                                        

 

 Med se řadí mezi čisté přírodní produkty, které se využívají po staletí v lidovém

léčitelství pro své vše léčivé účinky. Je to téměř jediná potravina, která hned po

použití přechází přímo do krve člověka.Med je proto nejen skvělou potravinou,

ale i výborným a biologicky vysoce hodnotným produktem.Med je velmi dobrý

doplněk zdravé výživy dětí, rekonvalescentů, sportovců aj. Med zvyšuje přiroze-

nou odolnost organizmu a tím snižuje riziko onemocnění. Má také velké antibak-

teriální účinky. Biologické působení je velmi rozsáhlé, používá se na léčbu

onemocnění cest dýchacích, nachlazení, chudokrevnosti, ledvinových potíží,

nemocí srdce, nemocí žaludku, ale i alergií aj.Med je hodnotná potravina přírod-

ního charakteru, vytvořena společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv

květin (nektaru) či stromů (medovice). Tyto sladké šťávy včely přetvářejí,

kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát

v plástech. Med slouží včelám po celé zimní období jako potrava.                                            KRYSTALIZACE MEDU – ZNÁMKA KVALITY    MUDr. Jana Hajdušková    klikněte

 

Proč  raději  med  než  cukr?

  Med na rozdíl od řepného cukru obsahuje jednoduché cukry v biologicky vyváženém systému. Organizmus tak není zbytečně

zatěžován a ušetřenou energii může využít např. pro vlastní regeneraci.

 

Jaký  druh  medu  je  nejzdravější,  nejlepší?

  Medy se podle původu rozdělují na květové a lesní:

 

  Květový med „luční“ je čistým koncentrátem nektaru z květů rostlin. Má vyšší obsah ovocného a hroznového cukru,

 a kromě jiného obsahuje i mnoho bílkovin rostlinného původu. Jeho barva je převážně světlá, má velmi příjemnou chuť i vůni.

Přirozenou vlastností tohoto medu je krystalizace, která nemá žádný vliv na jeho kvalitu.

 

 Medovicový med „lesní“ obsahuje díky svému původu některé látky propolisové povahy a vyšší podíl cenných minerálií.

Vyznačuje se velmi lahodnou chutí a jemnou vůní. Zůstává dlouho tekutý, krystalizuje velmi pomalu. Je tmavé červenohnědé až

hnědočerné barvy.

 

 Pastovaný med je přírodní, zpravidla květový, případně smíšený med, speciálně upravený do pastové konzistence řízenou

krystalizací. Med je zpracován pouze mechanicky, bez jakýkoliv přísad . Proto je to plnohodnotný přírodní včelí med, který si

uchovává všechny cenné látky a v průběhu času se již nemění - dále nekrystalizuje. Má světle bělavou až nažloutlou barvu a

výbornou, lahodnou chuť. Snadno se roztírá, ale neteče, proto je vhodný zvláště pro děti. Krémové medy jsou velice oblíbené.

 

 Kvalitní, zdravé a chutné jsou všechny druhy medu. Záleží na každém, jaký si oblíbí.

Aby si med uchoval všechny své cenné látky, měl by se skladovat  v   uzavřeném obalu ( např. sklo, keramika ), v suché

tmavé místnosti a při teplotě cca 15°C. Krystalizace medu nesnižuje jeho kvalitu, je to jeho přirozená vlastnost. Zkrystali

zovaný med je možno uvést do původní konzistence opatrným zahříváním ve vodní lázni, která by neměla přesáhnout 

45°C, čímž neztratí svoji hodnotu.

 

 Sklenice včelího medu – půl lékárny doma

Prevence je lepší než léčení. Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu. Příznivě ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce,

obsahuje látky tvořící kosti. Pylová zrna v květových a smíšených medech jsou zdrojem vitamínů. Med – to je přírodní

čistý produkt včely medonosné, který byl kdysi výsadou králů. Dnes si ho může dopřát každý.

 

  Med v lidovém léčitelství : ( podle mudr. Handla)

  1. Při rekonvalescenci po různých nemocích. Boj s nemocí je námaha, organizmus potřebuje spoustu energie. Dávat do mléka.

  2. Záněty horních cest dýchacích : med v teplém mléce nebo čaji s citronem proti.infekci.

  3. Žaludeční vředy vzniklé překyseleností žaludku – med snižuje sekreci žaludečních šťáv  na  polovinu.  Na lačný žaludek 1 lžíci denně.

  4. Nespavost : před spaním kávovou lžičku medu. Večeřet v 17 hodin !

  5. Onemocnění jater a žlučníku : usnadňuje léčení ovocnými cukry. Zánět.žlučníku: pravidelným užíváním medu může dojít k uklidnění.

  6. Žloutenka : denně med – případně míchat s ovocnými šťávami a vodou.

  7. Nedostatek krevního barviva (hemoglobinu): doporučuje se tmavý med, který obsahuje více železa, mědi a   hořčíku. Denně dávat

do mléka nebo  čaje  2 ořechy a lžíci medu. Dobré výsledky při chudokrevnosti.

  8. Přecitlivělé  nervy: nejlépe lžíci medu ráno na lačný žaludek a lžíci medu večer před spaním.

  9. Pálení žáhy : med se užívá  místo jedlé sody.

10.  Při zácpě : před spaním kávovou lžičku medu – upravuje stolici.

11. Při cukrovce : neškodí užívat denně kávovou lžičku světlého medu při dodržování ostatní diety.

12.  Poruchy trávení : plynatost : med upravuje trávení a zamezuje vzniku bolesti.

13. Při nadbytku tuku v  lidském organizmu : med obsahuje enzymy, které.podporují trávení.  Je tedy částečně prostředkem proti otylosti.

14. Těhotné ženy : mají zkonzumovat alespoň 5 kg medu v průběhu těhotenství. Plod tak dostane látky, potřebné ke zdárnému vývoji.

15. Novorozeňata a děti vůbec: sladit i kojeneckou stravu květovým medem..Obavy.z průjmu jsou zbytečné. Med je prospěšný pro děti   

v každém věku..Není .pravda,  že med způsobuje zubní kaz u dětí – naopak, med zdraví dětí velmi  prospívá. ......

 

Podrobnější rady a poznatky při používání včelích produktů k léčení najdete v knížce Mudr. Handl:“ Včelí produkty ve výživě člověka“

a MUDr. Hajduškové  „Včelí produkty očima lékaře“. Užívejte med pravidelně denně v malých dávkách – uchováte a upevníte si svoje

zdraví.Pravidelně jíst med a nerozčilovat se je důležité v předcházení nemocí.Ve spotřebě medu máme co dohánět ! Nejen v Evropě.

Japonci se dožívají nejvyššího průměrného věku na světě.V Japonsku se také spotřebuje nejvíce medu na hlavu!

Med je vzácně vyvážený přírodní produkt . Je to velice cenná přírodní látka, která by neměla chybět v naší stravě.Med je čistý přírodní

produkt a účinný tradiční lidový lék. Odpovídá zdravé výživě a zvyšuje přirozenou odolnost lidského organizmu.

 

Med dodáváme ve skle, nebo do vlastních nádob či sudů.